Waarom investeren in studentenkoten?
Uit een marktanalyse van de studiebureau Stadim en de studentenvastgoedbeheerder Diggit Studentlife, die De Tijd kon inkijken, heeft België tegen 2030 95.000 extra studentenkamers nodig. Eén van de voornaamste factoren is de toekomstige toevloed van internationale studenten. België blijft, met haar hightech bedrijven, open economie en Europese topuniversiteiten, immers één van de meest aantrekkelijke landen voor studenten wereldwijd.
(Bron: De Tijd)

WAAROP MOET JE LETTEN?
De belangrijkste voorwaarde voor een goede
investering in studentenkamers is de ligging van
het kot. Op wandel- of fietsafstand van een
universiteit of hogeschool is ideaal. Helaas is
die voorwaarde niet absoluut. Een universiteit
of hogeschool kan namelijk beslissen om een
bepaalde opleiding te verplaatsen of te
schrappen. Een stadsbestuur kan dan weer
kiezen om een campus of faculteit te verhuizen.
Informeer je dus grondig over de
toekomstplannen voor je locatie.
VEEL COMFORT LEIDT TOT WEINIG LEEGSTAND
Comfort is meteen ook een belangrijke voorwaarde voor een goede investering. Studenten stellen steeds hogere eisen voor hun kot en verwachten een (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen toilet en badkamer. Dat vergt dus heel wat investeringen, maar alleen zo kun je als verhuurder leegstand vermijden. Met extraatjes als een fietsenstalling, parking, opbergruimte en meubilair maak je nog meer kans om huurders te vinden.
GOED VOORBEREIDEN
Een ander aandachtspunt bij een investering in studentenkamers is de administratie. De opmaak en registratie van het huurcontract, de opvolging van de betalingen, het beheer van de huurwaarborg, de afhandeling van een plaatsbeschrijving : het passeert allemaal de revue.
Gelukkig kan een professionele uitbater of een verhuurkantoor de exploitatie overnemen, net zoals bij andere vormen van beleggings-vastgoed. En dan is er nog de eigen structuur van een academiejaar. In tegenstelling tot klassiek vastgoed kent de verhuurmarkt van studentenkamers slechts drie piekmomenten: de start van beide semesters en de zomer-vakantie.
Wie tegen dan niet klaar is om zijn kot te verhuren, mist de boot en heeft uitzicht op minstens een jaar zonder inkomsten. Begin dus op tijd met de voorbereidingen en de zoektocht naar huurders.

SAMENGEVAT
Investeren in studentenkamers kan rendabel en dus leuk zijn, maar hou altijd in je achterhoofd dat vastgoed veel meer is. Studentenkoten zijn vooral goed als diversificatie van je vastgoedportefeuille. Je spreidt je risico’s en houdt eventueel zelfs middelen over om te investeren in exploitatievastgoed als hotelkamers en vakantieparken.
Een voorbeeld investeringsproject?
Kosy Erasmus is een project van Fortior en een interessante investering in studentenkoten in Brussel.
